NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Houtbouw is de duurzame toekomst
Carpentier kiest duurzame houtsoorten, voornamelijk uit Europa.

Houtbouw is de duurzame toekomst

Binnen een steeds strenger regelgevend kader en met een markt die duurzaamheid meer en meer als absolute vereiste op de agenda zet, biedt hout interessante toekomstperspectieven. Jarenlange ervaring, eerst als houthandel, later als importeur en producent, geeft Carpentier de ideale basis om als pionier deze evolutie te ondersteunen. “We geloven echt in de meerwaarde van houtbouw”, zegt bestuurder Heidi Carpentier stellig.

Houtbouw vraagt slechts een minimale bouwtijd op de werf.

Het staat nooit stil bij Carpentier. Sinds het familiebedrijf in 2007 voluit koos voor de productie van eigen houtproducten – gevelbekleding, poorten, terrassen, bijgebouwen, bevestigingssystemen, … ­­– zet het team voortdurend in op een milieubewust assortiment en op duurzame processen. Zo stapten ze onder meer af van tropisch hardhout en verlegden de focus naar duurzame houtsoorten, voornamelijk uit Europa. “Zin voor innovatie zit in ons DNA”, zegt Heidi Carpentier. “Onze R&D bekijkt bij elke ontwikkeling hoe het meer circulair en veelzijdiger kan. Denk bijvoorbeeld aan biobased materialen in onze isolatie, de houtsoorten, de demonteerbare gevelbekleding en zo meer. Met elke uitbreiding van ons assortiment creëren we toegevoegde waarde voor de klanten.”

Dat Carpentier pionier is in de sector wordt duidelijk opgepikt. Het bedrijf is een van de genomineerden voor de eerste VLAIO Awards in de categorie economische impact. Die prijzen worden uitgereikt op 19 maart. “Die nominatie is een mooie erkenning van onze duurzame inspanningen”, vindt Heidi. “We maken ook kans op een Trends Gazelle en werken volop toe naar een bronzen Cradle to Cradle-certificatie. Dat we ook als SDG Pioneer zijn opgenomen, betekent alvast dat we goed bezig zijn.”

Hout is het materiaal bij uitstek om de switch naar circulair bouwen te maken.

Nieuwe site voor houtbouw

Alle circulaire producten en technieken komen samen in het houtbouwverhaal waar Carpentier volop aan schrijft. Daar gaat het familiebedrijf duidelijk voor. Ze kochten een nieuw terrein aan, op 500 meter van de huidige locatie, om deze activiteiten te centraliseren en verder uit te bouwen. Een drietal jaar geleden kocht Carpentier al een eerste houtskeletbouwmachine aan. Een tweede is besteld en wordt in april geleverd. Heidi: “We hebben gezonde ambitie. Tegen 2030 willen we verder groeien, hoofdzakelijk in het segment houtbouw. Hout is het materiaal bij uitstek om de switch naar circulair bouwen te maken. Door nu al volop in te zetten op die toekomst kunnen we onze klanten optimaal ondersteunen bij deze overstap.”

Duurzaamheid is een krachtig argument voor houtbouw, maar er zijn nog veel meer troeven, niet in het minst de minimale bouwtijd op de werf. De wanden worden offsite gebouwd, inclusief isolatie, gevelbekleding en uitsparingen voor de plaatsing van de technieken. “De initiële investering is wat hoger. Toch zal de totale kost of ownership niet duurder zijn dan bij traditionele bouwtechnieken. We willen bewust een pioniersrol opnemen en hopelijk dingen in beweging zetten. Onze expertise en jarenlang onderzoek naar de mogelijkheden van en met hout zetten we met plezier in voor een futureproof bouwsector.” Uiteraard blijven de andere assortimenten van Carpentier evenzeer beschikbaar om tal van architecturale concepten te ondersteunen en te realiseren. Inclusief professioneel advies en een persoonlijke service.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details