NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Innoveren met uitgewassen en gepolijst sierbeton
Het uitgewassen beton geeft stevigheid en klasse aan deze oprit.

Innoveren met uitgewassen en gepolijst sierbeton

Ondertussen weten we ook dat beton het louter functionele ver overstijgt. In de R&D-afdeling van Betoncentrale De Brabandere werkt men voortdurend aan nieuwe varianten sierbeton, zowel uitgewassen als gepolijst beton, die naast ongekende stevigheid ook een unieke esthetiek toevoegen aan de oprit, het terras, binnenvloeren en zelfs het keukenaanrecht. Verrassende esthetische mogelijkheden, op maat van het project. Getuige daarvan het recent met sierbeton afgewerkte dakterras met zwembad. 

Tekst: Eva Goossens   |   Beeld: Betoncentrale De Brabandere

Group De Brabandere is een bedrijvengroep met een rijke familiegeschiedenis die teruggaat tot 1905. Een geslacht van innoverende mensen die op het juiste moment met de gepaste producten en diensten wisten in te spelen op de marktvraag. De groep, met Paul en Pieter ondertussen als vierde generatie aan het roer, telt ondertussen vijf bedrijven met onder meer Wegenbouw De Brabandere en Betoncentrale De Brabandere, goed voor ondertussen drie productie-eenheden. 

De Brabandere 2 - B&B Garden Suite Nieuwpoort kopiëren
Ook binnen zorgt de vloer met uitgewassen beton voor een bijzonder cachet.

Kwaliteit en innovatie zetten de toon. Zo was De Brabandere de eerste betoncentrale die in 2019 een RS- en RD-certificering behaalde voor het gebruik van gerecycleerde granulaten in BENOR-beton. Er is aandacht voor duurzaam en verantwoord ondernemen, met onder meer de ontwikkeling van het Eco-beton met gerecycleerd betongranulaat. Last but not least is er nu ook het sierbeton, zowel uitgewassen als gepolierd, voor realisaties die het materiaal in al zijn facetten en schoonheid laten zien. 

De Brabandere 4 - Bar Central IMG_20191016_165119 (1)(ENT_ID=69 kopiëren
Gepolijst beton met granulaten vindt ook zijn weg naar keukenaanrechten, of zoals hier, de bar van het De Brabandere hoofdkantoor.

De ruwe schoonheid van uitgewassen beton

De R&D-afdeling van De Brabandere Betoncentrale heeft niet stil gezeten. Om het uniek sierbeton te maken, werd er geëxperimenteerd met een breed palet aan granulaten waaronder kalksteen, porfier, grind, witte kwarts, zwarte basalt, enzovoort. Vervolgens is er de kleur van het beton zelf. Deze kan worden afgestemd op de granulaten – toon op toon – of men kan juist opteren voor een contrasterende tint. Graag een samenstelling en kleur op maat van je project? De Brabandere denkt met je mee. De esthetische mogelijkheden zijn eindeloos. Uitgewassen beton zorgt voor een ruw, slipvrij en sterk oppervlak dat geschikt is om zwaar verkeer te dragen. In een dikte van 15 centimeter is het ideaal voor opritten, desgewenst afgewisseld met gewoon beton voor een mooi esthetisch samenspel. Uitgewassen beton laat zich makkelijk plaatsen door een aannemer met kennis van de techniek. Van het gieten en egaliseren tot het aanbrengen van de vertrager en het eigenlijke uitwassen waardoor de granulaten tevoorschijn komen. 

De Brabandere 3 - vloer gepolijst beton IMG_20190916_103742 (1 kopiëren
Een gepolijste vloer van sierbeton met de gegeerde look van Italiaanse terrazzo.

Gepolijst beton van ‘hoog niveau’

Daarnaast is het gepolijst beton dat je qua uitzicht kunt vergelijken met terrazzo, helemaal terug van weggeweest. Het beton met granulaten wordt na het uitharden met zware machines gefreesd en gepolijst. Het resultaat: een kleurenspel van de verschillende granulaten, gecombineerd met al dan niet in de massa gekleurde cementmengels. Ideaal als naadloze binnenvloer of werkblad, maar ook geschikt voor buitentoepassingen. Zo koos Cottreel Architecten voor gepolijste White River sierbeton voor een zwembad op een dakterras. Work in progress, maar het is alvast veelbelovend. Of hoe gepolijst beton hier ook letterlijk een ‘hoog niveau’ weet te halen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details