NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Kant-en-klare houtbouwpakketten voor de bouwprofessonial
De geprefabriceerde houtskeletmodules, klaar voor verzending naar de werf. (Beeld: GBL Studio)

Kant-en-klare houtbouwpakketten voor de bouwprofessonial

Hout is als een van de oudste bouwmaterialen ook vandaag zeer actueel. Meer nog, in het kader van duurzaam, ecologisch en circulair bouwen wordt er volop geïnnoveerd, ook in de segment van de houtskeletbouw. Zo pakt houtexpert Carpentier uit met prefab bouwpakketten die de schrijnwerker, aannemer en houtskeletbouwer op de werf niet alleen veel tijd maar ook houtafval kunnen besparen. Een ontzorgende service die door de bouwprofessional enthousiast onthaald wordt. 

Carpentier is, als Belgisch familiebedrijf met internationale uitstraling, al sinds 1958 actief in de houtindustrie. De sleutel van het succes: evolueren en innoveren, conform de markttrends en concrete behoeftes. Dat er sinds een vijftiental jaar enkel nog gewerkt wordt met ecologisch en PEFC en/of FSC® gecertificeerd Europees hout is daar alvast een voorbeeld van. 

Onthaalgebouw De Hoorneboeg in Hilversum, gerealiseerd met Carpentier prefab elementen voor houtskeletbouw en gevelbekleding in HOTwood essen. Architect: Woonpioniers, Amsterdam – Uitvoerder: LDK Woodworks, Gent.

Investeren in innovatie

Carpentier gaat voor een verticaal geïntegreerde aanpak – van boom tot afwerking – waardoor men over de hele lijn kwaliteit kan garanderen. Onder de merknaam Livinlodge levert Carpentier onder meer volledige afgewerkte houten bijgebouwen. “De stap naar houtskeletbouw was dan ook bijna een logisch vervolg”, gaat Heidi Carpentier van start. “De kennis en ervaring hebben we in huis, alleen gaan we nu dus nog een stapje verder. Er werd geïnvesteerd in mensen, machines en technologie om een innovatief concept te kunnen aanbieden: prefab houtbouwpakketten, zowel voor nieuwbouw, renovatie als voor woninguitbreiding, die het werk op de werf aanzienlijk vereenvoudigen en versnellen.” 

Vlot bouwproces

De mate en soort van afwerking van de op maat gerealiseerde prefab elementen kan je als bouwprofessional uiteraard mee bepalen. Heidi Carpentier: “Ook isoleren kan op een ecologische manier, daarom adviseren we houtvezelisolatie voor onze prefabwanden. Desgewenst wordt zelfs de gevelbekleding al in het atelier voorgemonteerd. Dit garandeert een nog snellere opbouw en minder afval op de werf.” Wat deze gevelbekleding betreft, heeft Carpentier een ruim aanbod aan houten profielen te bevestigen met het gepatenteerde QuickClip-systeem. De hippe en innovatieve profielen laten zich vastklikken op een aluminium onderconstructie en kunnen, met een handige demontagesleutel, ook weer eenvoudig losgemaakt worden. In dat opzicht past dit systeem perfect in de circulaire bouweconomie die aan belang wint. 

Er werd geïnvesteerd in CNC-gestuurde machines voor een geautomatiseerde en geoptimaliseerde productie. (Beeld: GBL Studio)

Innovatieve app en ontwerpsoftware

Innovatie is eveneens onlosmakelijk verbonden met digitalisering. Dit maakt dat Carpentier ook fors geïnvesteerd heeft in automatisering en een gebruiksvriendelijke app om – ook naast de bijgebouwen – houtskeletgebouwen te ontwerpen en een 3D-visualisatie, klaar voor presentatie aan de klant, te creëren. De geïntegreerde prijscalculatie geeft de aannemer meteen zicht op het kostenplaatje en maakt dat die waar nodig kan bijsturen. Heidi Carpentier: “Momenteel wordt er volop gewerkt aan een verdere uitbreiding van de app. Zo wordt het mogelijk om eenvoudig de energiewinst van dikkere wanden of andere isolatie te simuleren.” Slimme features ten behoeve van het geoptimaliseerde ontwerpproces en een duurzaam eindresultaat: een ecologische woning in houtskeletbouw die klaar is voor de toekomst.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details