NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Kunst in de K.E.R.K.

Kunst in de K.E.R.K.

Een leegstaande voormalige kerk in een zelfverklaard boerengat omtoveren tot een kunstencentrum waar (hedendaagse) kunst een platform krijgt. Daarvoor moet je in Sint-Pieters-Kapelle, op een boogscheut van Middelkerke, zijn.

Kan je een kerk gebruiken? De vraag die Jean-Marie Dedecker, burgemeester van Middelkerke, stelt aan kunstenaar Nick Ervinck verrast deze laatste. Hij staat met zijn mond vol tanden en blijft een antwoord schuldig. “Maar zoals het wel vaker bij mij gaat, begint pas dan mijn molen te werken”, vervolgt Ervinck. Een rusteloze, quasi slapeloze nacht later is zijn antwoord volmondig ‘ja’. Nog onzeker over hoe hij de kerk gaat benutten, krijgt hij de sleutels in handen. Met een aantal partners, waaronder ZUMI als verlichtingspartner, gaat hij aan de slag en niet veel later opent K.E.R.K. zijn deuren.

Een mix van TUBB track en SLINGSHOT track armaturen zorgen voor de perfecte verlichting van alle events.

Polyvalent kunstencentrum

K.E.R.K. staat voor Kunsthalle ERvincK. Een leuke verwijzing naar zowel de oorspronkelijke rol van het gebouw als naar de huidige invulling. “K.E.R.K. is geen persoonlijk atelier en evenmin een expositieruimte waar enkel mijn oeuvre centraal staat”, aldus Ervinck. “Mogelijkheden zat, gaande van aperitiefconcerten over poëzievoordrachten tot fotografieworkshops en andere (kleine) exposities. De kick-off deze zomer was wel een tentoonstelling van eigen werken. Zo krijgen geïnteresseerde bezoekers een duidelijk beeld van wie ik ben en wat ik doe. Op het gelijkvloers stonden mijn werken, in de kerktoren toonde ik een deel van mijn privécollectie, een gezonde mix van bekende en onbekende talenten. Ik wil namelijk zeer graag via K.E.R.K. onbekende beloftevolle talenten een platform geven. Tegelijkertijd openen we het debat over hoe we leegstaande gebouwen, niet alleen kerken, opnieuw nuttig in gebruik kunnen nemen.”

Ietwat speciale projecten

Een project van deze magnitude stamp je natuurlijk niet alleen uit de grond. Ervinck zocht en vond bereidwillige partners die mee in het verhaal stapten. Tony Decavele, zaakvoerder van verlichtingsfabrikant ZUMI: “Op een boogscheut van onze toonzaal in Gistel meewerken aan zo een interessant project? Een no-brainer. Hier tonen we het belang van een goede verlichting van kunstwerken en hoe we een flexibel systeem uitwerken en implementeren. Vandaag zijn het de kunstobjecten van Nick Ervinck, morgen organiseren we een dans- of theatervoorstelling en dat vraagt een ander lichtconcept. ZUMI is gekend voor haar maatwerk en haar out-of-the-box projecten en met K.E.R.K. bewijzen we nogmaals onze flexibiliteit en snelheid van uitvoeren.”

Een tentoonstelling van initiatiefnemer Nick Ervinck kreeg de eer K.E.R.K. te openen.

Flexibiliteit nodig

Decavele: “Het probleem in de kerk van Sint-Pieters-Kapelle was meteen duidelijk. Enkel in de zijbeuken waren leidingen aanwezig die we konden recupereren. Waar vroeger de gekende halogeenstralers hingen, plaatsten we nu mooie maar vooral functionele 3-fasige tracks. De opstellingen zullen de komende acht jaar regelmatig veranderen dus een flexibele oplossing was nodig. Voor de middenbeuk bedachten we een maatwerkconstructie met 3-fasige tracks en ons U40-lichtprofiel. De U40-profielen zorgen voor een indirecte verlichting van het dakgebinte terwijl de armaturen op de tracks de kunstwerken op de grond en muren goed uitlichten. We kozen voor een mix van TUBB track (2500 lumen) en SLINGSHOT track (5000 lumen), allemaal uitgerust met een ART-module waarbij een CRI van 97 wordt gegarandeerd. De kleurtemperatuur van 3.100 K is iets dynamischer dan de gangbare 3.000 K wat de kleuren levendiger maakt. Ook zijn de toestellen uitgerust met een volwaardige aluminium reflector om verblinding tegen te gaan. In totaal zorgen 90 toestellen voor de perfecte verlichting van de 80 werken in de eerste tentoonstelling.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details