NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Levensloopbestendig wonen met een huislift
De huislift van Thuyssenkrupp Home Solutions, op maat van de persoonlijke voorkeuren en het interieur.(Beeld: Thuyssenkrupp Home Solutions)

Levensloopbestendig wonen met een huislift

De pandemie heeft ons met z’n allen nu eenmaal doen nadenken over wonen, nu maar ook later op onze oude dag, die we liefst zo lang mogelijk in onze eigen woning willen doorbrengen. Daarenboven zorgt een huislift voor extra comfort en voor een aanzienlijke opwaardering van de woning.

De huislift als indrukwekkende blikvanger. (Beeld: Strobbe Mobility Solutions)

Als architect ontwerp je een woning op maat van de bouwheer van vandaag maar ook van morgen. Het loont daarom de moeite om al van bij de start na te denken over een mogelijke huislift en dit met de bouwheer door te spreken. Komt de lift er niet meteen, dan kan men desgewenst de ruimte al voorzien. Je tijdig informeren bij een huisliftadviseur is de boodschap. Door een kort overleg vooraf kunnen bouwkundige euvels vermeden worden. 

Klassieke architectuur verzoend met een moderne huislift van Verolift met vrijstaande structuur. (Beeld: ©Vangoo Photography – Björn Vancayseele)

Traditionele personenlift versus huislift

Ook al spreken we over een ‘huislift’, toch dekt deze term niet de volledige lading. Huisliften vinden niet alleen hun weg naar ééngezinswoningen, exclusieve villa’s en duplexappartementen, maar ook naar meergezinswoningen, cohousingprojecten, hotels en restaurants, winkels, kantoren, dokterspraktijken en openbare gebouwen zoals bibliotheken en scholen. Een huislift kan dan ook tot 5 personen vervoeren en tot 5 verdiepingen bedienen. Waar zit dan het verschil met een traditionele personenlift, van een vergelijkbaar formaat in een gelijkaardig gebouw? Deze laatste vallen onder de wettelijke richtlijn ‘Liften’, dit in tegenstelling tot de huislift die moet voldoen aan de minder strenge Europese Machinerichtlijn. Dit brengt met zich mee dat de huisliften begrensd zijn in snelheid: maximum 0,15/s. Ze zijn dus trager dan een traditionele lift. Langzamer, maar ook zuiniger en dat is dan weer wel meegenomen.

Keuring en onderhoud

Ook de periodieke keuring is niet verplicht, tenzij de huislift gebruikt wordt door het personeel, ook huispersoneel. In dit geval is het algemeen reglement voor arbeidsbescherming van toepassing en is keuring verplicht. Deze uitzondering buiten beschouwing gelaten, is een huislift ook niet onderhevig aan verplicht periodiek onderhoud, al is dit uiteraard stellig aangeraden. Uiteraard moet elke huislift voldoen aan een aantal veiligheidsvoorschriften, zoals gespecifieerd in de machinerichtlijn. Denk daarbij aan een automatisch nooddaalsysteem bij stroomuitval, tweerichtingscommunicatie en het gebruik van veiligheidsglas. 

Elke huislift van Verolift laat zich in verregaande mate personaliseren. (Beeld: Verolift – Björn Vancayseele)

Installatie

Standaard wordt een huislift geplaatst in een liftschacht met één dragende zijde, bij voorkeur een stevige gemetselde muur van minimum 14 centimeter in een volle betonsteen. Een metaalprofiel of andere stevige dragende elementen kunnen een alternatief zijn. In het geval van renovatie kan de liftkoker soms ook langs buiten tegen het huis worden geplaatst, indien de woning dit toelaat. Naast de gemetselde liftschacht is ook een vrijstaande structuur een optie. In dit geval kan men, in combinatie met wanden in veiligheidsglas, voor een panoramische afwerking opteren. De lift is zeer zichtbaar in het interieur, een blikvanger in het interieur dat aan exclusiviteit wint.

De gearless K-Motion huislift van Verolift garandeert een laag energieverbruik, muisstille werking en een eenvoudige, ruimtebesparende installatie.

Aandrijving

De ene huislift is de andere niet, net als het budget dat men hiervoor dient te voorzien. Het formaat maar ook de liftaandrijving zijn alvast twee belangrijke prijsbepalende factoren. We onderscheiden vier aandrijfsystemen: spindler, hydraulisch, gearless (magnetisch) en tot slot een vacuümpomp. In het meer exclusieve segment is vooral de huislift met gearless of magnetische aandrijving sterk in opmars. Deze werkt met een magneetmotor, zoals we die kennen van een elektrische wagen. Het is een uitermate stille en energiezuinige aandrijftechniek, zeer ‘smooth’ in de bewegingen en met een uiterst precieze stopnauwkeurigheid. De aandrijving is weinig onderhevig aan slijtage en warmt niet op bij veelvuldig gebruik, wat ideaal is bij frequent gebruik in bijvoorbeeld hotels, kantoren of meergezinswoningen. Ook bijzonder stil, energiezuinig en onderhoudsarm zijn de vacuümliften, een frequent gebruikt systeem in Amerika dat nu ook tot bij ons doorsijpelt. Deze lift, zonder kabels, katrollen of gewichten, maakt gebruik van een vacuümpomp waarbij de liftkooi dienst doet als een zuiger in een cilinder die de liftkooi naar boven zuigt. Uiteraard volledig veilig en conform de Europese machinerichtlijn die voor alle huisliften van toepassing is.

Elke huislift van Verolift laat zich in verregaande mate personaliseren. (Beeld: Verolift – Björn Vancayseele)

Opties en personalisatie

De keuzemogelijkheden en opties zijn legio en ook prijsbepalend: van een XS standaardlift met draaideur en ‘hold to run’-bediening tot full-option vijfpersoonslift met automatische één-druk-bediening en gepersonaliseerde binnenafwerking. Denk daarbij zowel aan de wanden, vloer en ledverlichting. Wat de deuren betreft, is er de keuze tussen draaideuren of plaatsbesparende schuifdeuren, met tot vier mogelijke toegangen aan dezelfde zijde, tegenoverliggend of aanliggend. Ook wat de toegangscontrole betreft, zijn er tal van mogelijkheden, met de optie voor privébediening van één of meerdere verdiepingen via een sleutelschakelaar, badge, vingerscan of codeklavier. Desgewenst kunnen de drukknoppen worden geïntegreerd in het domoticasysteem. Graag een auditieve verdiepingsaankondiging? Dat kan. Tot slot: ook bij huisliften blijken kwaliteit en service onlosmakelijk verbonden. Ga dus steeds na of die service ook daadwerkelijk wordt geboden. Interessante optie: de Wifi-module waarbij er vanop afstand een diagnose kan worden uitgevoerd. Slimme technologie ten dienste van de gemoedsrust en het comfort.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details