NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Madaster Belgium uit de startblokken
Thomas Rau, bezieler van Madaster: “We moeten onze materialen op waarde schatten en ze behandelen als de limited editions die ze altijd al waren.” (Beeld: Beeldbank ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

Madaster Belgium uit de startblokken

Wat in Nederland kan, moet bij ons ook kunnen. Dus wordt er volop werk gemaakt van een Belgische versie van Madaster – zowat het kadaster van materialen – en het daarbij horende materialenpaspoort van een gebouw of project. Opzet: het faciliteren van een circulaire economie door materialen een identiteit te geven en afval te vermijden. Helemaal in lijn met onder meer de Europese Green Deal-ambities die nu om actie vragen. 

Madaster is op zich niets nieuws. In Nederland bestaat het online platform als sinds 2017 en is het geaccepteerd door de markt. Grondlegger is de Duits-Nederlandse architect Thomas Rau, voortrekker op vlak van circulariteit die de daad bij het woord durft te voegen. Ondertussen heeft Madaster zijn nut bij de noorderburen al ruimschoots bewezen – met ondertussen
8 miljoen vierkante meter geregistreerd op het platform – en wordt het op Europees vlak verder uitgerold. Madaster Belgium ging dus al uit de startblokken met een aantal partners die mee hun schouders zetten onder dit initiatief. Johan Klaps, Director Madaster Belgium: “In de filosofie van Rau gaan we eerst op zoek naar 33 Madaster Max-Partners, evenveel als het aantal wervels die het lichaam recht houden. Binnen maximaal twee jaar willen we Madaster Belgium verder uitrollen en laagdrempelig naar de markt gaan. Een zo groot mogelijk bereik is het doel.”

Johan Klaps, directeur Madaster Belgium: “Het is lang niet ondenkbaar dat de financiële sector straks gaat rekening houden met de restwaarde van een gebouw.” (Beeld: Walter Saenen)

Magazijn van bouwmaterialen

Een gebouw is een magazijn van bouwmaterialen die je er ooit kan uithalen en opnieuw gebruiken. Tenminste, als je weet wat er juist in ‘het magazijn’ zit. En dat is waar Madaster in the picture komt. Madaster is een online register waar de gebruikte materialen worden opgelijst. Johan Klaps: “Niet alleen het soort materiaal, maar ook de hoeveelheid, de plaats in het gebouw en de manier waarop het is bevestigd. Deze informatie, die doorgaans eenvoudig vanuit het BIM-model kan worden opgeladen, wordt onderliggend verrijkt met extra data, zoals informatie over toxiciteit of de CO₂-impact, maar ook de fluctuerende financiële waardering van materialen. Daarnaast zijn er de third party solutions, externen die er nog een extra laag bovenop leggen. Denk daarbij aan producenten van bouwmaterialen die productdetails ter beschikking stellen. Ook koppelingen met diensten van consultants maar ook marktplaatsen voor gerecycleerde materialen behoren tot de mogelijkheden. Dit alles maakt van Madaster meer dan een plat register en levert het heel wat relevante inzichten op. En daar heeft de sector nood aan.”

Het waarom van een materialenpaspoort

Vanuit Madaster kan men een beveiligd paspoort van een gebouw genereren, het zogenaamde ‘materialenpaspoort’. Dit bevat dus informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van materialen en producten en geeft inzicht, in de materiële, circulaire en financiële (rest)waarde van een gebouw. Johan Klaps: “Tegenwoordig beweert iedereen in de bouwsector duurzaam en circulair bezig te zijn. Maar wat doen ze werkelijk? Met Madaster wordt dit meet- en aantoonbaar. Daarnaast zijn er ook de financiële voordelen. Zo kan je kostenefficiënter te werk gaan bij een renovatie of verbouwing. Bovendien is gebleken dat gebouwen met materialenpaspoort bij sloop op een gunstigere offerte kunnen rekenen. Het is bovendien lang niet ondenkbaar dat de financiële sector straks gaat rekening houden met de restwaarde van een gebouw en dit een positieve invloed heeft op de concurrentiële financiering. Tot slot: ook al bestaat er vandaag nog geen algemene wettelijke verplichting voor een materialenpaspoort, de druk in die richting is enorm. Dat de verplichting er komt, is zeker. Alleen weten we niet exact wanneer, in welke vorm en welke mate van detaillering. Wat de vereisten ook zullen zijn, Madaster zal kunnen voldoen. We zijn dus voorbereid, onze partners ook.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details