NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Modulair zitmeubel in Avonite solid surface
75 Avonite latjes en een metalen frame vormen deze speciale versie van de BENDIT stoel.

Modulair zitmeubel in Avonite solid surface

Over het innovatieve karakter van solid surface en de veelzijdigheid qua inzetbaarheid hoeven we je nog weinig te vertellen. Van keukens en badkamers over winkelinrichting tot gevels en medische toepassingen: solid surface vindt zijn weg naar deze omgevingen. Voeg er nu ook maar de meubelsector aan toe. Het bewijs kon je zien tijdens de tentoonstelling Please, Have a Seat in Kortrijk.

Geen Biënnale Interieur dit jaar wegens het welbekende virus, wel een tentoonstelling die stoelen en zitmeubels van zowel historische als hedendaagse ontwerpers in de spotlight zette. Please, Have a Seat was het toneel van een opmerkelijke samenwerking tussen enerzijds interieur- en meubelontwerper Benjamine Vleugels van Atelier Bens en solid surface-specialist Engels Surfaces anderzijds. De vrucht van deze samenwerking: de BENDIT stoel vervaardigd uit Avonite Bone.

Benjamine Vleugels, samen met het team van Engels Surfaces.

Solid surface in plaats van hout

BENDIT is geen nieuw ontwerp. Vleugels ontwikkelde het model al enkele jaren geleden maar dan in het hout. Het ontwerp sprak Engels Surfaces zo erg aan dat ze de ontwerper vroegen om er, bij wijze van experiment, een versie in solid surface van te maken. “Een mooie opportuniteit voor een unieke maar toch functionele toepassing van het groeiende aanbod aan solid surface materiaal”, klinkt het bij Engels Surfaces. En Vleugels voegt toe: “Het materiaal is mij niet onbekend want ik maakte er al regelmatig gebruik van voor de afwerking van meubilair of keukenwerkbladen. In het originele ontwerp maak ik gebruik van berken multiplex. Waar deze niet zomaar geschikt is voor bepaalde buitentoepassingen is solid surface dat wel dankzij het niet-poreuze karakter van het materiaal. Het kan dus in alle weersomstandigheden buiten blijven staan en ook het onderhoud is eenvoudig. Ook qua kleuren is er binnen het Avonite-gamma een enorme keuze. Wij opteerden voor een neutrale crèmetint met Bone, maar BENDIT kan volledig volgens de wensen van de klant in alle kleuren worden geproduceerd.”

Het metalen frame werd iets aangepast om de andere dikte van latjes op te vangen.

Origineel ontwerp beetje aangepast

Zowel bij Avonite solid surface-versie van BENDIT als bij de originele houten versie komt steeds een combinatie kijken van handwerk en machinale voorbereiding. De multiplex latten worden, net als de solid surface-latjes, eerst in de juiste, identieke vorm gefreesd waarna ze handmatig en met behulp van rubbers over het metalen frame worden geschoven en opgespannen. “Toch zijn enkele lichte aanpassingen aan het ontwerp nodig geweest”, legt Vleugels uit. “Solid surface is meer gebonden aan standaarddiktes dan hout. Ik maak gebruik van plaatmateriaal van 12 millimeter dik en dat is iets dunner dan het multiplex uit het originele ontwerp. Dat heeft geen impact op de sterkte van de stoel, wel op het aantal latjes dat ik nodig had, namelijk 75 in plaats van 68. Ook de radius van het metalen frame moest licht worden aangepast.”

Sterke eigenschappen

Het niet-poreuze karakter van solid surface en de bijbehorende resistentie tegen allerlei weersomstandigheden hoorden we al, net als de eenvoud in onderhoud. Maar ook het stevige en krasvaste karakter van Avonite was een doorslaggevende factor om een solid surface-versie van BENDIT te ontwikkelen. “Het levert een uiterst duurzaam zitmeubel op”, meent Vleugels. “In combinatie met het modulaire karakter van de constructie, durf ik te stellen dat de stoel een onbeperkte levensduur heeft. Mocht er toch ergens schade optreden, dan kan het beschadigde latje heel eenvoudig door een nieuw exemplaar worden vervangen of zelfs gewoon hersteld.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details