NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Op naar meer hennep!
Hempro, het 100 procent hennep monomuur systeem van IsoHemp.

Op naar meer hennep!

Groeiende interesse voor hennep, zowel bij bouw als boer

De bouwsector moet verder verduurzamen, de landbouw ook. Er blijkt een bijzondere rol te zijn weggelegd voor hennep, uiteraard het liefst lokaal geteeld, dat als biobased materiaal heel wat in zijn mars heeft. Uiteraard in de vorm van de gekende isolatie, maar er zijn nog toepassingen en bijkomende troeven waar ook steeds meer projectontwikkelaars oren naar hebben. Of hoe duurzaamheid, bouw en landbouw kunnen samen gaan.

Waar men wandelt langs Vlaamse wegen, komt men tegenwoordig al eens een hennepveld tegen. Industriële hennep, wel te verstaan, zonder geestverruimende werking. Er is een stijgende interesse voor deze hennep, zowel bij bouw als boer die elkaar nodig hebben. Momenteel loopt er met Hennep+ trouwens een VLAIO-onderzoeksproject, dit met het oog op het creëren van een duurzame hennepwaardeketen voor de Vlaamse maak- en bouwindustrie. En of er mogelijkheden zijn. Zo wordt er in Australië al gewag gemaakt van een 3D-geprint hennephuis. Bovendien heeft industriële hennep als snelgroeiend gewas nog meer positieve effecten op de leefomgeving. Een toelichting.

Frederik Verstraete van C-biotech: “In amper vier maanden is de hennep volgroeid.”

Drie pijlers

“Het potentieel van de hennepsector is gestoeld op drie pijlers: biobased bouwmaterialen, het capteren van CO₂ en tot slot het saneren van de bodem.” Aan het woord is Frederik Verstraete, Managing Director van C-biotech dat, als onderdeel van Cordeel Group, inzet op duurzame oplossingen voor de bouw. “Vooreerst zijn er de toepassingen van hennep voor biobased bouwmaterialen: als isolatiemateriaal in de vorm van kalkhennep, maar ook verwerkt tot ‘hennep hardhout’ en duurzaam plaatmateriaal.” Een ander opmerkelijk voorbeeld zien we bij Powerstation, een zusterbedrijf van C-biotech, dat ecologische laadpalen ontwikkelt met hennep biocomposieten. De firma Trafiroad doet hetzelfde voor verkeerspaaltjes. Frederik Verstraete: “Biobased bouwmaterialen, zoals lokaal geproduceerde hennep, zijn de sleutel tot vermindering van de koolstofuitstoot van de bouwsector. Geen duurzame bouw zonder boer en geen boer zonder bouw.” 

Daling van de CO₂-voetafdruk 

Het lokaal telen van hennep heeft nog andere voordelen. Frederik Verstraete: “Hennep kan worden ingezet tegen bodemvervuiling, wat is gebleken uit een succesvol proefproject in Zwijndrecht op door PFAS vervuilde grond.” Daarnaast kan hennep als snelgroeiende plant een aanzienlijke hoeveelheid CO₂ capteren, tussen 8 en 15 ton CO₂ per hectare. Niet alleen verschillende steden maar ook vastgoedbedrijven boden al gronden aan voor hennepteelt. “Door deze hennep vervolgens te verwerken in bouwmaterialen en deze te gebruiken bij de bouw wordt het dus mogelijk om CO₂ te stockeren in het gebouw”, aldus Frederik Verstraete. Resultaat: een daling van de CO₂-voetafdruk, wat bijdraagt tot de doelstelling om klimaatneutraal te bouwen. 

Hennep verwerkt in het C-biotech plaatmateriaal.

Innovatieve oplossingen

De meest gekende toepassingen van hennep in de bouw is uiteraard isolatie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan producten van de Belgische firma’s Exie en IsoHemp. Deze laatste pakte recent uit met het Hempro System, een low-carbon bouwoplossing bestaande uit twee soorten hennepblokken: volle blokken en voorgefabriceerde holle of U-vormige blokken. Dit systeem leent zich voor een 100 procent monomuur systeem, met een U-waarde van 0,19 W/m²K in 36 centimeter dikte, snel en eenvoudig te plaatsen. “Momenteel halen we het grootste deel van onze hennep nog uit Noord-Frankrijk en Nederland”, aldus Charlotte de Bellefroid van IsoHemp. “Maar tot onze grote vreugde maakt de hennepteelt ook in België een comeback. De Belgische hennep integreren in de productie is dan ook het opzet.” Op naar meer hennep, van Belgische kweek!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details