NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Opvallende designs en mooie lichteffecten
De perfecte symbiose van zwart en goud met daarbovenop een knap lichteffect, daar zorgt Orbit Punk van Delta Light voor.

Opvallende designs en mooie lichteffecten

We zijn de voorbije twee jaar met z’n allen met de neus op de feiten gedrukt. Een langdurige pandemie en een schrikbarende oorlogssituatie doen ons weer beseffen dat onze woning onze veilige haven is, onze plek waar we alle zorgen om ons heen voor even proberen te vergeten. We moeten dan ook zorg dragen voor onze woning, van kleine klusjes over interieurveranderingen tot eventuele (uitgestelde) renovatiewerken. Laten we daarbij de verlichting niet vergeten want zoals we allemaal wel weten, licht doet wat met een mens!

Met verschillende bouwstenen maak je een eigen Curvy, al dan niet met wat verlichtingsfabrikant ZUMI ‘graffiti design’ noemt. (Rafael Pauwels)

We hadden er jammer genoeg een wereldwijde pandemie voor nodig om te beseffen dat we onze eigen woning de laatste jaren wat links hebben laten liggen, misschien zelfs wat verwaarloosd. In plaats van een opwaardering van de eigen woonst werd misschien gekozen voor een extra reisje, een nieuwe auto of andere activiteiten. Allemaal leuk welteverstaan. Gek is het niet dat we tijdens de coronapandemie een inhaalbeweging zagen. Geen cruises, skivakanties of andere reisjes, wel verbouwingen, nieuw interieur en nieuwe verlichting. Want al bepaalt een goede verlichting niet alles, het heeft toch een enorme impact op de mens en zijn omgeving. En nu de maatregelen stilaan, eindelijk, verdwijnen en we weer vrienden en familie mogen uitnodigen, doen we dit in een fris interieur met een prachtig opvallend armatuur. Naast de bijna verplichte gesprekken over corona en de inval van Rusland in Oekraïne waren de eyecatchers qua design en een mooi lichteffect op de muur een aangenaam gespreksonderwerp.

Een flexibel armatuur wint de Pure Talents Contest 2022 van imm Cologne. Helia, een ontwerp van Stéfanie Kay, kan zowel taak- als sfeerverlichting aan.

Een gezellige warmte

Het is een traditie om in het eerste nummer van het nieuwe jaar je de trends voor 2022 te laten ontdekken. Ze horen er bij, net zoals goede voornemens en nieuwjaarsbrieven tijdens de eindejaarsperiode. Je kan het zo gek niet bedenken of die trends verschijnen her en der. Ook de verlichting ontsnapt hier niet aan. In dit artikel proberen we een aantal van deze verwachte trends samen te brengen. Want hoe gek het ook mag klinken, je ziet er een pak verschijnen en het zijn niet altijd dezelfde. Wat wel vaststaat is de warme sfeer die het interieur mag, of zelfs moet, uitstralen. Verlichting is daarbij een belangrijke factor, zowel qua design en afwerking als het lichteffect dat ontstaat.

Brons, zilver, goud

Een trend die de overstap maakt uit 2021 is wel een opvallende, letterlijk en figuurlijk. De aanwezige armaturen in een ruimte mogen gezien worden. Meer zelfs, ze moeten dusdanig opvallen dat ze ook wanneer het licht niet brandt, in de spotlight staan. Gekke vormen, speciale materialen en kleuren, een apart formaat, een leuk lichteffect. Allemaal redenen om voor een bepaalde armatuur te kiezen. Zo zijn glazen armaturen, wit glas of gekleurd, en armaturen met een gouden accent blijvers. De glazen armaturen creëren een gevoel van ruimte terwijl de gouden accenten de kamer een bepaalde luxueuze touch geven. Het mag wat kleurrijk zijn, al is de combinatie zwart en goud een absolute topper. Zeker wanneer het lichteffect op de muur of het plafond ietwat speciaal is. Van een leuk gespreksonderwerp gesproken.

Gooit slimme verlichting eindelijk het juk van zich af en realiseert het zijn definitieve doorbraak? (Beeld: Niko x Philips / Valerie Clarysse)

Second life

Een volgende trend sluit, al dan niet bewust, mooi aan bij wat we hierboven schreven. We zien hoe langer hoe meer een verregaande personalisatie qua verlichting. Maak je eigen armatuur door lampenkap en basis samen te voegen tot een uniek exemplaar. Dat hoeven zelfs geen nieuwe elementen te zijn die los verkrijgbaar zijn. Mix en match. Ga op zoek naar die verborgen schatten op zolder, bij oma en opa, op de talrijke rommel- en vintagemarkten, in kringwinkels,… Het levert opnieuw een mooi en leuk verhaal op bij een van de komende etentjes thuis. Bovendien past het perfect in de tijdsgeest waar circulariteit gemeengoed wordt. Geef items een tweede of derde leven en breng ze niet naar het containerpark.

Eindelijk slim

Zien we dit jaar (eindelijk) de definitieve doorbraak van ‘slimme’ verlichting? Slimme verlichting is immers meer dan wat we vandaag ermee associëren. Wellicht draagt het nog te veel het stigma met zich mee dat het enkel gaat om wat spelen met kleuren wanneer er een feestje thuis aan de gang is. Slimme verlichting is veel meer dan dat. De slimme lampen passen zich aan het humeur, de voorkeur, de persoonlijke instellingen van de gebruikers in kwestie aan. Dimmen en scenario’s zijn uiteraard ook mogelijk met ‘gewone’ dimbare lampen en een domoticasysteem maar wie dit systeem niet heeft of de investering (nog) niet wil doen, is al een eind op pad met slimme lampen.

Glas. Wit, gekleurd of mat. Steeds een opvallende verschijning. (Beeld: Brokis)

Een lichtplan op maat

Het blijft een boodschap die we consequent uitdragen: installeer niet zomaar zelf de verlichting maar laat een lichtplan maken door een specialist. Op basis van wat jij hen zegt, hoe de woning en het interieur zijn vormgegeven en wat de specifieke wensen zijn, maken ze een lichtplan op maat. Dit gebeurt uiteraard met voldoende feedbackmomenten en de finale beslissing is en blijft in handen van de klant. De verlichting in een home office is uiteraard anders dan deze in de woonkamer of keuken en daar weet de verlichtingsspecialist wel raad mee. Een lichtplan van die specialist is een garantie op een goede verlichting. Je zal het je niet beklagen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details