NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Prefabbeton als veelzijdig en sexy materiaal
Het logo van Stijlbeton van 7 op 2,5 meter is een duidelijke eyecatcher in architectonisch beton.

Prefabbeton als veelzijdig en sexy materiaal

Beton als showcase in eigen kantoorgebouw

Geen betere manier om de duurzaamheid van beton te bewijzen dan in het eigen kantoorgebouw. Zeker wanneer je zelf al 25 jaar lang maatwerk in architectonisch beton levert. Stijlbeton zit sinds maart 2023 in een nieuw state of the art gebouw, met circulaire aspecten en met voldoende ruimte voor kantoren, een grote productiehal en een nieuwe showroom.

Stijlbeton zat meer dan 25 jaar lang in een incognito werfkeet langs het Netekanaal in Lier. De zin naar innovatie en vernieuwing drong zich op. Het familiebedrijf is gespecialiseerd in prefab betonelementen en wilde dat met hun gebouw dan ook graag naar voor brengen. Ze namen het architectenbureau Wilma Wastiau onder de arm voor een ontwerp waarin de combinatie architectonisch prefabbeton met kwaliteit, esthetiek en duurzaamheid centraal staat. “De oude gevel werd aangepakt, de fabriekshal uitgebreid van 3.000 naar 9.000 vierkante meter en de kantoren kregen onderdak in een nieuwe aanbouw”, zegt bestuurder Yves Maes. “Met dit project wilden we de mogelijkheden en de veelzijdigheid van prefabbeton aantonen. Beton als duurzaam, hip en sexy materiaal.”

De transparante gevel creëert een zachte lichtinval. (Beeld: LUCID Wilma Wastiau)

Kwaliteit voor de toekomst

Waar het vorige gebouw een gesloten geheel vormde, gaat de nieuwe gevel in interactie met de omgeving. Het zet de eigen producten, knowhow en productie van Stijlbeton uitdrukkelijk in de verf. De structuur bestaat voor 90 procent uit prefabbeton met premuren, sandwichpanelen, kolommen en volle wanden. De kantoren en recreatieve ruimtes hebben zichtbare gewelven met betonkernactivering. Zo kan het gebouw passief gekoeld en verwarmd worden via geothermie. De granitovloeren zijn gemaakt in de eigen betoncentrale en ter plaatse hoogglans gepolijst. Dit biedt verhoogd akoestisch en thermisch comfort en levert een energiebesparing tot 80 procent op.

“De voor- en zijgevel zijn licht en transparant opgevat door een samenspel van onregelmatige betonnen ribelementen met de aluminium profielen van de gordijngevel. Dat loopt naadloos over van de productiehal naar de kantoren en voorziet het interieur van voldoende lichtinval”, vertelt Yves. “Overal zijn grote raampartijen voorzien. Zo houden onze arbeiders en bedienden contact met elkaar en kan de buitenwereld ook even naar binnen kijken. Ga je verder op het terrein dan wordt de gevel meer gesloten en industrieel met poorten en betonpanelen. De inhouse productie wordt afgesloten met een soort betonnen bos op basis van de bekistingstechniek graphic concrete. Door een wisselwerking van lichtinval en reliëf worden patronen in de panelen zichtbaar.”

Ook binnenin wordt de kracht van beton getoond. (Beeld: Ilse Beersmans)

Duurzaam van start tot finish

Dat beton niet duurzaam of circulair zou zijn, wil Stijlbeton met het eigen gebouw ook meteen ontkrachten. Doorheen het hele ontwerp en de uitvoering is aandacht besteed aan de herkomst en het hergebruik van materialen. Dat start voor bezoekers bijvoorbeeld al bij de waterdoorlatende betonklinkers en industriële vloerplaten op de parking en is terug te vinden in de prefab regenwaterputten van 150.000 liter om regenwater te recuperen en te gebruiken tijdens het productieproces. “De gevelpanelen zijn geproduceerd op onze geluidsarme triltafels, die een goede verdichting van het beton garanderen. Dat komt de duurzaamheid van het materiaal ten goede omdat de elementen minder snel vervuilen”, zegt Yves. “We dachten ook aan het circulaire aspect van beton door oude betonstructuren te hergebruiken. De betongranulaten werden na de afbraakwerken onder meer gebruikt voor de fundering van het nieuwe gebouw. Door zelf zoveel te kunnen doen, konden we de uitvoeringstermijn aanzienlijk inkorten en spaarden we transport uit. We zijn fier dat ons eigen gebouw een showcase is van wat prefabbeton allemaal kan.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details