NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Strak bedrijfsgebouw voor verlichtingsproducent
De stalen wenteltrap is de eyecatcher in het interieur.

Strak bedrijfsgebouw voor verlichtingsproducent

De producten laten spreken

De Roeselaarse verlichtingsspecialist 100% LIGHT ging op zoek naar een nieuw gebouw dat hun producten nog sterker zou laten stralen. Door het doordachte ontwerp, de materiaalkeuzes in het gebouw en de afwerking tot in het interieur komt de moderne, duurzame en detaillistische stijl naar voren. Hoofdaannemer Beeuwsaert Construct realiseerde de volledige ruwbouw.

100% LIGHT biedt verlichtingsarmaturen aan met designs die even strak als functioneel zijn, voor residentiële, commerciële en outdoor toepassingen. Inmiddels is hun onderneming uitgegroeid tot een van de topbedrijven in de sector, met export van armaturen naar meer dan achttien landen. Om de snelle groei bij te benen, zocht het bedrijf een nieuw hoofdkwartier dat het moderne, duurzame en detaillistische karakter van zijn eigen product zou uitstralen. 

De gevel straalt het moderne karakter uit van de producten van 100% LIGHT.

Knap ontwerp als uitgangspunt

Het Brusselse architectenbureau Epure ontwierp een eigentijdse showroom, kantoor annex productiehal en laadkades met voorzieningen voor een rolbrug die meteen opvalt langs de ring van Roeselare. Voor de eigenlijke bouw werd een beroep gedaan op de Ledegemse firma Beeuwsaert Construct, gespecialiseerd in prefab industriebouw. “Het plan van de architecten was vanzelfsprekend het uitgangspunt”, vertelt projectleider Mathias Despriet. “Dat hebben we geoptimaliseerd en omgezet naar een plan in 3D-structuur, met aandacht voor de materialen en de stabiliteit. Als bouwmateriaal was staal uiteraard de aangewezen oplossing. De structuur van de hal bestaat onder andere uit IPE 300- en IPE 600-profielen als kolommen, en drie vakwerken met een overspanning van 33 meter die in het atelier werden gelast en op de werf werden gemonteerd. Het skelet vertegenwoordigt zo’n 124.500 kilogram staal, kwaliteit S235JR en S275J0.”

Stalen elegantie

Voor de zwevende box-in-box-structuur van de kantoren en de showroom werd minimaal gebruik gemaakt van gegalvaniseerde kolommen. Om de slankheid van het project te onderstrepen, zijn dit samengestelde profielen. Hierbij lijkt het kantoor als het ware uit de loods te schuiven en komt de glazen inkomhal volledig tot zijn recht. De gevels zijn samengesteld uit zwartgekleurde isotherme Promisol 5100-sandwichpanelen van ArcelorMittal. Voor een performantere akoestiek in de productiehal en de kantoren werd gekozen voor geperforeerde gegalvaniseerde steeldeck van Joris Ide. Op deze dakplaten liggen dan een dampscherm, isolatie en dichting in roofing. De uitkraging die op de staalstructuur steunt, is van hout. De bekleding op de omkadering bestaat uit Alucobondpanelen, een composietplaat bestaande uit twee aluminium platen met een mineraal gevulde polymeer tussenlaag.

De houten uitkraging steunt op de staalstructuur.

Wentelende blikvanger

Binnen in de inkomhal is de stalen wenteltrap de eyecatcher. Het ontwerp en uitvoering zijn van Ben Broes en Jakob Lefevre. De trap – hoogte 5.390 millimeter, straal 2.300 millimeter, diameter 4.600 millimeter en 2.500 kilogram zwaar – is samengesteld uit een centrale ruwstalen buis met een diameter van 508 millimeter, een dikte van 10 millimeter en een lengte van 5.390 millimeter met voetplaat, die chemisch werd verankerd op de fundering onder de poliervloer. Hiervoor moest in de vloer een gat geboord worden van 750 millimeter. De 23 treden in blauw platstaal van 6 millimeter, kwaliteit S355, zijn in u-vorm geplooid.

Toegewijd bouwbedrijf

Beeuwsaert Construct realiseert zo’n 160 projecten per jaar. De verschillende werven liggen verspreid over heel België en zelfs Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland. Als klasse 8-bouwbedrijf neemt de aannemer het volledige project uit handen. Centraal staat steeds het nauwe contact met de klant, om zo goed mogelijk te voldoen aan zijn of haar eisen. Met 100% LIGHT voegt het West-Vlaamse familiebedrijf opnieuw een mooie realisatie toe aan het palmares.    

FICHE VAN PROJECT
  • Project: 100% LIGHT
  • Locatie: Roeselare
  • Architect: Acb Epure Architects
  • Fotograaf: Klaas Verdru

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details