NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Textiele vloerbedekking: duurzaam comfort
Bolon by Patricia Urquiola, een geweven vinylvloer met hoog designgehalte.

Textiele vloerbedekking: duurzaam comfort

Verfijning gecombineerd met warmte, comfort, duurzaamheid en goede akoestische prestaties. Dat is waar de textiele vloerbedekking voor de contractmarkt ons anno 2021 mee wil overtuigen. Wat is er nieuw en wat zijn de troeven? Een selectie.

De vloer krijgt onvermijdelijk heel wat te verduren, zeker in een commerciële, hotel- of kantooromgeving en bij uitbreiding de volledige contractmarkt. Binnen de waaier aan kwalitatieve opties heeft ook de textiele vloerbekleding een stevige positie verworven. Diverse merken zetten volop in op innovatie met zowel nieuwe designs als verbeterde akoestische prestaties, maar ook op het vlak van duurzaam ondernemen en zelfs de daarbij horende certificering. Een evolutie die alleen maar valt toe te juichen.

De nieuwe Color Scale-collectie, nieuw binnen het assortiment Grey Matter tapijten van Balsan, werd ontwikkeld voor de professionele kantoorinrichting met hoge eisen op vlak van akoestiek.

Cradle-to-cradle

Squares can be circular too! Dat is alvast het motto van Modulyss dat modulaire tapijttegels ontwerpt en vervaardigt in het Belgische Zele. Daarbij wordt volop ingezet op een combinatie van creativiteit, functionaliteit maar vooral ook duurzaamheid met onder meer circulaire en Cradle to Cradle Certified oplossingen. Deze vinden we ook in de nieuwe Heritage-collectie, geïnspireerd op de gevarieerde Vlaamse landschappen. De collectie omvat vijf designs die zo ontworpen zijn dat ze onderling gecombineerd kunnen worden. Wat duurzaamheid betreft, zijn het vooral de designs Dune, Meadow en Polder die een extra pluim verdienen. Deze tapijttegels zijn gemaakt van 100 procent geregenereerd ECONYL® garen. Bovendien zijn de tegels standaard voorzien van een recycleerbare ecoBack-rug die ook zelf voor 75 procent uit gerecycleerde materialen bestaat. Afhankelijk van de kleur, zijn deze tegels Cradle to Cradle Certified Gold of Silver. Ook producent Interface presenteert met Embodied Beauty trouwens een nieuwe collectie tapijttegels ontworpen om de CO₂-afdruk van het interieur te reduceren. Meer nog, met Shishu Stitch, Tokyo Texture en Zen Stitch noteren we zelfs drie cradle-to-cradle CO₂-negatieve producten. Een fraaie collectie, geïnspireerd op de Japanse esthetiek van minimalisme, herstel en de organische schoonheid van de natuur. Nog meer ultra-duurzame alternatieven binnen het gamma van producent Tarkett, met onder meer de fijnstof reducerende tapijttegel DESSO AirMaster Gold die een Cradle to Cradle Gold certificering behaalde, met Platina voor Material Health. Voor een gezonde en duurzame werkplek in het kantoor van vandaag en morgen.

DESSO AirMaster Gold tapijt, verkrijgbaar in drie eigentijdse ontwerpen.

Marmertrend

Wie ook inzet op duurzaamheid, gecombineerd met esthetiek en akoestiek comfort, is het Belgische 2tec2 dat op Architect@Work de Acoustic Marble Flooring presenteerde. De marmertrend zet zich onverminderd door in het interieur, nu dus ook in de vorm van deze hightech en vlekbestendige geweven vinylvloeren, verkrijgbaar in zes verschillende tinten en zowel in tegels als op rol. 2tec2 is wat men noemt een geweven hybride vloer: de combinatie van een harde vloer – lange levensduur en gemakkelijke reinigbaar – en zachte vloer – akoestisch en comfortabel – zoals tapijt. Ook deze nieuwe collectie wordt standaard geleverd met de 2tec2 Acoustic Comfort Backing, een vilten rug die goed is voor 70 procent reductie van geluid van voetstappen, 19 dB geluidsimpact reductie en 0,15 αw geluidsabsorptie. Ook deze vloerbedekking is onder meer BREAAM en LEED conform en focust op ecovriendelijk onderhoud.

Opmerkelijk en nieuw design

De commerciële vloerbedekking als blikvanger? Dickson Constant toont hoe het kan en wel met een nieuw en uitgebreid gamma aan geweven vinylvloeren, goed voor acht opmerkelijke collecties. Ontworpen voor intensief gebruik, maar ook om gezien te worden. Verkrijgbaar in een waaier aan vormen, kleuren en dessins die elke vloer weer anders en uniek kunnen maken. De online configurator laat je toe te experimenteren alvorens de knoop door te hakken. Ook het Kortrijkse label Ntgrate, dat inzet op gepersonaliseerde vloeroplossingen in door ultramoderne weef- en jacquardmachines geweven vinyl, gaan ontwerp en een hightechproductieproces hand in hand. Nieuw zijn de Ntgrate Geenfelt tegels en rollen met een extra viltlaag voor een geoptimaliseerd akoestisch comfort.

De nieuwe Marble geweven vinyl vloerbedekking van 2tec2, als tegel of op rol.

Plankformaat

Forbo Flooring pakt op zijn beurt uit met Flotex Planks, een collectie van verfijnde ontwerpen in plankformaat die zich bijvoorbeeld lenen voor creatieve en stimulerende zigzag of visgraat motieven. Ook IVC Commercial brengt met de Clay Create tapijttegels in plankformaat met gradueel kleurverloop, beschikbaar in twaalf levendige tinten die de expressieve eigenschappen van klei imiteren. Om kunstig aan de slag te gaan met je vloerontwerp.

Bij Balsan werd dan weer de collectie Grey Matter-tapijten aangevuld met Color Scale, een collectie kantoortapijten met hoge kwaliteitsnormen en extra geluiddempende onderlaag (NRB αw 0,35). Verkrijgbaar in zes motieven, bestaande uit vier tapijttegels en twee tapijtstroken in plankformaat. Elk geïnspireerd door een andere creatieve bron, zodat je kantoor- en coworkingruimtes kan ontwerpen die de hersenen stimuleren.

Forbo Flotex Planks, textiele en akoestische vloeroplossing gemaakt van ultra sterke nylon 6,6 vezels.

Designstatement

Tot slot zijn er ook labels die grote namen weten te strikken om bijgevolg een krachtig designstatement te maken. Zo is er Bolon, het Zweedse designlabel van geweven vinylvloeren dat deze keer zowaar gerenommeerd architect en ontwerper Patricia Urquiola onder de arm nam. Verkrijgbaar in vier kleuren, enkel in rollen. Ook deze designvloerbedekking bevat gerecycleerde materialen, is eenvoudig in onderhoud en beschikt over de high-perfomance classificatie 33 voor zwaar commercieel gebruik. The looks and the quality!    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details