NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Zonlicht breekt donkere architectuur open
Woning C toont mooi aan hoe een oorspronkelijk ‘donkere’ en gesloten architectuur werd opengebroken met respect voor de historische verschijningsvorm en toch comfortabel leefbaar blijft met dank aan de screens.

Zonlicht breekt donkere architectuur open

Er zijn weinig grotere pleitbezorgers voor zonwering te vinden dan Dirk Moerman en Levi Deryckere van Demo+ Architecten. Zij zweren bij een optimaal comfort voor de bewoners en gebruikers van hun projecten en zetten dan ook volop in op Renson-screens. Zo ook bij Woning C in Zedelgem, een klassieke Vlaamse langgevelhoeve die een ingrijpende renovatie onderging. Over hun streven naar optimale daglichtinval met aandacht voor zonwering spraken wij met architect Levi Deryckere.

Vervagende grens tussen binnen en buiten

“Uiteraard is daglicht zeer belangrijk in de hedendaagse architectuur. Wij proberen de grens tussen binnen en buiten te laten verdwijnen via grote raampartijen om zo licht binnen te trekken. Maar daarbij moet je altijd incalculeren dat het risico op oververhitting moet geneutraliseerd worden. Wij zijn ook altijd al voorstander geweest van ‘actieve gevels’, waarbij screens worden gebruikt om het hittegevaar te beheersen. Oververhitting is een onderschat probleem. Uiteindelijk moet de klant wonen in het esthetische ontwerp en dat gaat niet wanneer de binnentemperaturen te hoog oplopen. Screens zijn dan de beste oplossing. Wij proberen dat principe in al onze ontwerpen te integreren. Andere kantoren gaan doekzonwering misschien mijden omwille van de esthetiek of de complexiteit, maar wij nemen die meteen mee in ons ontwerp.”

Donkere architectuur opengebroken

“Woning C is een zeer goed voorbeeld van hoe in een eerder klassiek gebouw screens ook esthetisch en succesvol kunnen geïntegreerd worden. Dit gebouw bestond voorheen uit een kakafonie van kleine ruimtes. Dat hebben we opengetrokken om volume te creëren onder de kap. De oorspronkelijk kleine ramen maakten we ook groter en verticaal, met een klassieke touch. We konden de bouwheer overtuigen om gebruik te maken van de zonwering. De combinatie doet geen afbreuk aan de charme en de stijl van deze typische Vlaamse hoeve. Woning C toont mooi aan hoe een oorspronkelijk ‘donkere’ en gesloten architectuur werd opengebroken met respect voor de historische verschijningsvorm en toch comfortabel leefbaar blijft met dank aan de screens. Wij hebben al die zaken verzoend in dit project.”

Er zijn weinig grotere pleitbezorgers voor zonwering te vinden dan Dirk Moerman en Levi Deryckere van Demo+ Architecten.

Integratie

“Op vlak van doekzonwering zijn de details niet onbelangrijk. Hoe meer de zonwering direct kan geïntegreerd worden in het geheel, hoe beter. Mooi wegwerken is de boodschap zodat die – met de doeken opgerold – van binnenuit zo goed als onzichtbaar is. Dat geven we ook van het begin mee aan de bouwheer. Zo komt er geen kunst- en vliegwerk aan te pas om achteraf nog screens te plaatsen.”

Binnen doortrekken naar buiten

“Waar grote ramen passen in het concept, passen we die toe. Wij kiezen heel vaak voor aluminium, omdat dat materiaal toelaat om vrij slank en plafondhoog te werken. Daarbij opteren wij voor opengaande delen op de juiste plaats. Waar mogelijk kiezen we veel voor verzonken dorpels om de grens te doen vervagen tussen binnenvloer en terras. Om binnen door te trekken naar buiten plaatsen we heel vaak een overdekt terras. Ook de screens trekken we soms door tot op het overdekte terras. Zo vormt dat met neergelaten zonwering een aaneengesloten geheel. Die overdekte buitenruimte wordt op die manier geïntegreerd in de architectuur.”   

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Renovatie van langgevelhoeve
  • Locatie: Zedelgem
  • Architect: Demo+ Architecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details