NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Groothandel maakt het architecten makkelijk: verlichting en alle noodzakelijke technieken onder één dak
Kapperszaak The Groomer in Lubbeek is slechts een van de vele recente projecten van Cebeo.

Groothandel maakt het architecten makkelijk: verlichting en alle noodzakelijke technieken onder één dak

“Dat je bij ons terechtkan voor allerhande architecturale verlichtingsoplossingen en de technieken daarachter, noem ik vaak onze grootste troef.” Aan het woord is Annelies De Prest, intern specialist residential lighting bij Cebeo, b2b-groothandel in elektrotechnisch materiaal die daarnaast ook tal van diensten aanbiedt aan architecten en studiebureaus. In dit artikel duidt ze de laatste ontwikkelingen binnen Cebeo alsook die in de markt. “Ontwerpers maar ook eindklanten zijn zich er steeds beter van bewust hoe verlichting een ruimte kan maken of kraken. En dat de verlichting zelf daar niet voor in het oog hoeft te springen.”

Cebeo behoeft in de ontwerpwereld weinig introductie. Als groothandel in elektrotechnisch materiaal vinden installateurs, architecten en studiebureaus er alles wat ze zoeken op het vlak van verlichting, inclusief alle benodigde technieken. “Dat laatste noem ik vaak onze grote troef: dat je bij ons niet enkel met een armatuur, maar ook met een totaaloplossing kunt buitenlopen”, begint Annelies De Prest te vertellen. Als specialist residential lighting staat zij samen met zo’n 60 andere verlichtingsspecialisten dagelijks paraat om professionele klanten, waaronder dus architecten en studiebureaus, in België op maat te ondersteunen. “Naast het beantwoorden van de dagelijkse vragen van installateurs ben ik vooral zoet met het voeren van gesprekken in onze experience room in Brugge. Onze installateurs verwijzen hun professionele of particuliere eindklanten immers naar ons door om samen met hen hun verlichtingsplan te bespreken. Naast verlichtingsoplossingen, kunnen we daarbij indien gewenst dus ook andere technieken bekijken, zoals domotica, zonnepanelen, laadpalen enzovoort.”

Annelies De Prest intern specialist residential lighting bij Cebeo: “Met een app waar we nog iedere dag aan sleutelen om hem beter te maken en een vernieuwde webshop willen wij onze klanten een wat wij noemen omnichannelexperience bieden.” (Beeld: Thomas Geuens)

Lighting App

Wanneer het om een residentieel project gaat, speelt de Lighting App die Cebeo nog niet zo lang geleden ontwikkelde een belangrijke rol. “Die app gebruiken we om residentiële verlichtingsprojecten uniform uit te werken, zowel met architecten als met eindklanten”, verduidelijkt Annelies De Prest. “Tijdens de bespreking kunnen we alles in de app meteen intekenen, waardoor we de klant bij afloop van het gesprek een dossier kunnen meegeven met daarin niet alleen het plan met verlichtingsposities, maar ook een overzicht van zijn keuze van armaturen en de bijbehorende technische info.

Zelfs een offerte kan eventueel meteen meegegeven worden dankzij de app. Ook verlichtingsvoorstellen zonder voorafgaand gesprek werken wij altijd uit in de Lighting App.”

De zogenaamde touchscreentafel die de specialisten van Cebeo in de experience room in Brugge gebruiken om met de Lighting App te werken.

Duidelijke markttrend

De verlichtingsplannen en offertes die Annelies De Prest – met de app of eigenhandig – maakt, zijn altijd op maat, maar ze ziet wel vaak dezelfde wensen terugkomen. “Het valt op dat natuurlijke en duurzame materialen en minimalisme de trend van vandaag vormen”, duidt ze. “Klanten en eindklanten zijn zich steeds meer bewust van de impact van duurzame verlichting op een ruimte en de daarin aanwezige elementen én van het feit dat de verlichting zelf daarvoor niet in het oog hoeft te springen. Vaak gaat de voorkeur dan ook naar armaturen die zo min mogelijk opvallen. Ik denk aan trimless toestellen (trimless houdt in dat er geen buitenrand om het armatuur zit, red.), dieperliggende spots en fijne ledlijnen in neutrale of natuurlijke tinten zoals wit, aardebruin en zogenaamde champagnemessing. Toch vinden opvallende eyecatchers die daarmee durven clashen ook nog steeds hun weg naar het interieur. Zoals een volumineuze pendel met kleurrijke glazen bollen, bijvoorbeeld.”

Ook binnen Cebeo zelf staat duurzaamheid overigens hoog op de agenda. Die duurzame aanpak, die de distributeur samenvatte in een eigen gids voor duurzame ontwikkeling, leverde Cebeo een EcoVadis Gold-rating op (EcoVadis beoordeelt de duurzaamheidsmanagementsystemen van een bedrijf, red.).

De Experience Room van Cebeo in Brugge.

Vernieuwde webshop

Ondanks een goede landelijke dekking met meer dan 50 filialen, vindt Cebeo het uitermate belangrijk om ook digitaal vlot bereikbaar te zijn. “Met een app waar we nog iedere dag aan sleutelen om hem beter te maken en een vernieuwde webshop willen wij onze klanten een wat wij noemen omnichannelexperience bieden, wat hun comfort en de bestelmogelijkheden moet vergroten. En klanten hoeven niet te vrezen dat wij van plan zijn ooit uitsluitend digitaal te gaan werken; persoonlijk contact zal voor ons altijd van belang blijven. Wel nog belangrijk om te vermelden is dat we in onze verlichtingsshowrooms uitsluitend op afspraak werken en idealiter na doorverwijzing door een erkende installateur”, besluit Annelies De Prest.  

Beurs Cebeo Technologie komt eraan
Van 14 tot en met 16 mei gaat in Hal 5 van Brussels Expo Cebeo Technologie door. Op die beurs zet Cebeo samen met zo’n 150 leveranciers de laatste producten en andere innovaties op het vlak van verlichting voor de residentiële, tertiaire en industriële markt in de kijker. In de speciale Green & Smart-village kan je dan weer terecht met al jouw vragen over de energietransitie. Cebeo Technologie, dat elke twee jaar doorgaat – in 2022 lokte de beurs nog 6.000 bezoekers – is gratis, evenals de hapjes en de drankjes die er worden aangeboden. Registreren is wel verplicht. Dat kan op de pagina achter volgende QR-code, waar je ook meer info kan raadplegen over de beurs: https://www.cebeo.be/fr-be/static/cebeo-technologie

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details