NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
“Nooit copy-paste!”
Het woonproject in Brugge, met veel aandacht voor kwalitatieve ruimtes, natuurlijke materialen en grote terrassen. (Project Architects)

“Nooit copy-paste!”

“Wat ik belangrijk vind in de job? Dat je je als architect niet verliest in een bepaald concept en je jezelf gaat herhalen. Ik wil blijven vernieuwen en me behoeden voor elke vorm van copy-paste! Elke site, elke bouwheer, elke bewoner vraagt om een andere aanpak.” De toon is gezet! Stephanie Huysman, bijna stagiair af bij Project Architects in Knokke-Heist, staat met passie in het leven en in het vak van architect waar ze met volle overtuiging voor koos. 

Ook al ging haar interesse op jongere leeftijd eerder uit naar interieur, toch besloot Stephanie voluit te gaan voor architectuur. De liefde voor ‘de bouw’ werd haar trouwens met de paplepel ingegeven, met vader Dominique Huysman als zaakvoerder van Huysman Bouw in Eeklo. Zelfs met haar echtgenoot Louis Van Hoorebeke, projectontwikkelaar van beroep, deelt ze vandaag haar passie voor vastgoed. De mens is daarbij steeds het uitgangspunt, samen met de omgeving waar het project zich ontplooit. 

De groenbeleving wordt geoptimaliseerd.(Project Architects)

Durven dromen

De zin om te creëren deed Stephanie kiezen voor een opleiding architectuur, meer bepaald aan de KU Leuven, Campus Sint-Lucas in Gent. “Het creatief denken en durven dromen werd er sterk gestimuleerd”, aldus Stephanie. “Tegelijk werd ons bijgebracht om steeds te vertrekken vanuit de site: wat zijn de kwaliteiten en hoe kunnen deze nog verbeterd worden.” Dit resulteerde onder meer in een masterproef voor het Gentse Schelde-Eiland. Een ambitieus ontwerp dat een combinatie maakt van wonen, leven en werken, uitgaande van een grondige voorstudie. “Toegegeven, de architectuur zou ik vandaag misschien al net iets anders aanpakken, maar het was wel een zeer leerrijk proces.” Net trouwens als het semester in Pontificia Universidad Catolica de Chile, in de hoofdstad Santiago. “Op avontuur, even helemaal weg van het Europese denken qua architectuur. Met de focus op andere lokale materialen, klimatologische omstandigheden en ook en vooral het risico op aardbevingen. Een interessante ervaring.”

Creatieve vrijheid en verantwoordelijkheid

Voor haar stage zocht Stephanie het dichter bij huis, meer bepaald in Knokke-Heist bij Piet Bailyu Project Architects. Stephanie: “Fijn dat ik hier alle creatieve vrijheid en verantwoordelijkheid krijg, uiteraard geruggensteund door Piet Bailyu en de collega’s.” Eén van de projecten waar ze zich momenteel over ontfermt, is een meergezinsproject met 33 entiteiten van projectontwikkelaar Wedevelop in de Nijverheidsstraat, net buiten het historisch centrum van Brugge. De bouwaanvraag werd ingediend en het openbaar onderzoek is momenteel lopende. Bovenop het kwalitatieve wonen met ruime terrassen en veel groen creëert dit project een nieuwe verbinding van het volledige binnengebied met de aanpalende site van Sport Vlaanderen, en is het een opwaardering waar elke bewoner van kan genieten. De groene omgeving van het huidige woongebied wordt doorgetrokken naar dit nieuwe project, met behoud van de waardevolle bomen en nieuwe beplanting. Stephanie: “De auto’s parkeren ondergronds, terwijl er op het gelijkvloers fietsenstallingen worden voorzien. Zo stimuleren we de bewoners om al eens meer de fiets te nemen, maar ook te genieten van het groen of naar het sportcomplex te gaan. Of hoe we als architect de levenskwaliteit, ook buiten de woning, ten goede willen verbeteren. Een interessant proces.”

Stephanie Huysman (27) aan het werk bij Project Architects in Knokke-Heist.

Van binnen naar buiten

Daarnaast ligt Stephanies hart ook bij het ontwerpen van ééngezinswoningen. “Ik ontwerp van binnen naar buiten, uitgaande van de leefwereld en woonbehoefte van de bewoners. Daarrond komt de architectuur.” De architectuur ten dienste
van de woonbeleving, met andere woorden. En welke stijl? “Geen hokjes, alsjeblieft. Elke mens en elke locatie vraagt om een eigen aanpak, een aangepast ontwerp. Wat niet wil zeggen dat ik me niet laat inspireren en aandachtig kijk, weliswaar zonder te kopiëren. Waarom werd dit materiaal daar gebruikt? Telkens weer nieuwe details ontdekken. Dat heb ik bijvoorbeeld sterk met het werk van Mies van der Rohe. Een nieuwe visie op het modernisme die getuigt van een elegante simpliciteit. Daar kan je als architect alleen maar bewondering voor hebben.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details