NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Prijsdaling van constructiehoutproducten

Prijsdaling van constructiehoutproducten

Goed nieuws uit de houtsector. De prijs van constructiehout is de voorbije maanden gedaald en lijkt zich nu te stabiliseren. “In een algemene situatie waarin andere bouwmaterialen imposante prijsstijgingen ondergaan, wordt bouwen in hout interessanter dan ooit tevoren voor de consument”, zegt François De Meersman, algemeen secretaris van de Belgische Houtconfederatie.

De gespannen situatie op de houtmarkt halverwege 2021 ligt nog vers in het geheugen. Niet alleen de prijsstijgingen maar ook de schaarste – en daarmee gepaard gaande bevoorradingsmoeilijkheden – deden de markt op zijn grondvesten daveren. Ondertussen is de situatie voor hout significant veranderd. Terwijl diverse energie-intensieve bouwmaterialen nog steeds een forse prijsstijging ondergaan, mochten we voor constructiehoutproducten in 2022 een prijsdaling noteren. “In vergelijking met andere materialen wordt hout steeds interessanter voor de consument”, klinkt het bij de Belgische Houtconfederatie. Bovendien lijken ook de beschikbaarheidsproblemen van materialen voor houtbouw van de baan.

Belangrijkste constructiehoutproducten

In België maakt de houtbouw hoofdzakelijk gebruik van twee kernproducten: naaldhout – meer bepaald vuren en grenen van Europese herkomst – en OSB-platen. Wat blijkt? Vuren en grenen stonden in december 2022 lager geprijsd dan in januari 2022. Nog frappanter is de prijs van OSB-platen die, vooral dan tussen augustus en oktober, een duik nam. De laatste twee maanden lijkt de prijs zich eerder te stabiliseren, met slechts een lichte prijsstijging in december. Wat het loofhout betreft, hoofdzakelijk gebruikt voor binnenschrijnwerk, parketten en terrassen, merken we op dat de prijzen zich het voorbije jaar ook eerder gestabiliseerd hebben. Hugues Frère, directeur van Hout Info Bois, het technisch informatiecentrum voor hout in België: “Dit verschijnsel is deels te verklaren door het feit dat de houtverwerkende sector globaal gesproken minder energie verbruikt dan de productie van andere bouwmaterialen, wat bovendien een niet verwaarloosbaar voordeel oplevert voor het milieu. Het is een buitenkans voor de houtsector.”     

Bron: Belgische houtconfederatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details