NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Trends in behang en wandbekleding
Glamoureuze wanden met het Mystique Yellow-behang van La Aurelia Design. (Beeld: La Aurelia)

Trends in behang en wandbekleding

Wanden met lef

Behang passé? Allesbehalve! Meer nog: behang overtuigt meer dan ooit tevoren. Het mag dan ook allemaal weer wat warmer en sfeervoller. Soms eerder ingetogen en natuurlijk, maar vaak ook met bijzonder expressieve decors, effecten en materialen. Durven is de boodschap.

Vakkundig bewerkt koper geeft deze Hurricane wandbekleding van CMO Paris by Élitis haar uniek cachet.

Een statement maken in het interieur? Dat kan perfect met behang. Wat de trends betreft, blijkt er voor elk wat wils. De natuur blijft de grote inspiratiebron. De botanische en tropische prints zijn alom aanwezig, met onder meer grote murals die de kamer doen opleven. Daarnaast zien heel wat natuurlijke materialen – van raffia tot jute – zich verwerkt in hoogwaardige wandbekleding met cachet. Wat kleuren van de nieuwste prints betreft, doen de diepere tonen van blauw en groen, aangevuld met warm terracotta rood, het nog steeds goed. Daarnaast zijn er de meer neutrale en tijdloze bruintinten – gaande van beige tot brons – waarbij textuur en glans voor een extra dimensie zorgen. Aardse tinten zien zich ook verwerkt in opmerkelijke dessins die we hier graag eens extra in de kijker zetten. Net als nog een andere opmerkelijke trend: metallic behang met vooral goud en brons in de hoofdrol.

Chic metallic

Goud en brons zijn overtuigend aanwezig in het interieur. En inderdaad, ook het behang doet mee. Soms subtiel, dan weer zeer overtuigend. Nieuw van Arte is de Metal X Patina-collectie, wandbekleding geprint op een basis van echte metaalfolie. Het resultaat heeft iets weg van verweerd maar artistiek pleisterwerk, kracht bijgezet door de combinatie van glanzende en matte delen. Bijzonder is ook de wandbekleding Hurricane van CMO Paris by Élitis. Dit high-end label staat bekend om het gebruik en de ambachtelijke verwerking van natuurlijke vezels en materialen. Deze keer wordt er gebruik gemaakt van een dun laagje koper, vakkundig met de hand verwerkt en behandeld met brand- of oxidatietechieken voor een bijzonder effect. Verkrijgbaar in vijf karaktervolle varianten met elk een eigen uniek cachet.

Goudkoorts

Wie goud zegt, zegt luxe. Luxueus is het minste wat je kan zeggen van La Aurelia Design, de Nederlandse ontwerpstudio met internationale allure en onder meer rijkelijke behangcollecties voor spraakmakende muren. Nieuw is onder meer de Mystique-collectie, verkrijgbaar in diverse kleurnuances waaronder ook geelgoud. Deze mural kan je trouwens op maat laten maken, waarbij de afbeelding wordt aangepast aan de afmetingen van de muur. Daarbij kan zowel geopteerd worden voor vliesbehang non-woven als naadloos pvc behang. Nog meer goud, en wel in de hoofdrol, bij KEK Amsterdam waar de collecties Engraved Flowers en Engraved Landscapes ook verkrijgbaar zijn met metallic toplaag in de kleur goud. Het motief van Engraved Landscapes is gebaseerd op oude gravures die door de gouden finish extra cachet krijgen. Ook hier is maatwerk mogelijk, waarbij je via een online configurator zelf kiest welk gedeelte van de print je graag op de muur wenst. 

Nog meer mogelijkheden tot personalisatie bij het Italiaanse Wallpepper waar je het gekozen dessin op een drager naar wens kan laten printen, met keuze uit maar liefst acht varianten voor binnen of buiten, leefruimte of badkamer, thuis of op kantoor. Naast de speciale akoestische oplossing kan je bijvoorbeeld ook opteren voor een metallicachtig papier dat extra glans toevoegt en perfect aansluit bij deze trend. Of hoe ook de drang naar individueel design in het interieur zich ook hier duidelijk manifesteert.

Aardse schoonheid

Voor wie de metallictrend liever aan zich laat voorbij gaan, zijn er bijvoorbeeld de meer aardse kleuren en dessins die zich in de nieuwste collecties laten opmerken. Masureel presenteert Terra, geïnspireerd op ruwe klei en puur ambachtschap, wars van formele perfectie. Casamance heeft op zijn beurt de collectie Terra Rossa, gebaseerd op de kleirode aarde van het Middellandse Zeegebied. Blikvanger in deze reeks is de Panoramic Pittore, net een aquarel van een landschap met transparante kleuren en zachte overgangen. Niet helemaal hetzelfde, maar wel aanleunend bij een andere trend die zich aankondigt: ombré of degradé met geleidelijk kleurverloop, helemaal terug van weggeweest. Een natuurlijk kleurenpalet zet ook de toon bij het nieuwste en indrukwekkende ontwerp van Danielli Studio voor YO2: de Birds Eye View-collectie, met naast behang ook tapijten met gelijkaardig patroon. De collectie, trouwens verkrijgbaar in vier kleurstellingen, is geïnspireerd op een woestijnlandschap of een gebied met uitgerekte meren vanuit vogelperspectief. Nog meer krachtige en organische vormen zien we in de Exploration-collectie van Casamance en wel met de Panoramic Concordance. De grootschalige geometrische compositie is bedekt met een lichte linnen voile, naar keuze naturel of zwart, die extra textuur toevoegt. Een mooie afsluiter van weliswaar een kleine greep uit het ruime aanbod aan behang dat indruk maakt. Een statement maken in het interieur? Zo doe je dat.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details