NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Verftrends 2024: koesterende kleuren
Madeleine, een nieuwe tint uit de Sweet Treats capsulecollectie van Little green.

Verftrends 2024: koesterende kleuren

Tijd om kleur te bekennen! Met het einde van het jaar in zicht presenteren een aantal grote en minder grote verflabels ons traditiegetrouw de kleurentrends voor 2024, met als blikvanger ‘een kleur van het jaar’. Wat blijkt? Het interieur wordt meer dan ooit een plek om thuis te komen: warm, zacht en sfeervol.

De trendkleuren anno 2024 zijn helend en koesterend, met zachtere en lichtere kleuren die naar voor worden geschoven. Zoals altijd maken ze deel uit van kleurenthema’s die inspireren om te combineren maar vooral ook veel vrijheid bieden. Je eigen stempel drukken is het motto.

Healing Blue, trendkleur van BOSS paints & colora.

Keep calm and… paint

Rust en harmonie, daar hebben we thuis anno 2024 vooral behoefte aan. Dat is tenminste de visie van BOSS paints & colora die de vergrijsde blauwtint Healing Blue voorstellen als nieuwe trendkleur. De kleur nodigt uit tot vertraging, reflectie en herstel, terwijl het tegelijkertijd een krachtig gevoel van stijl en moderniteit toevoegt aan het interieur. Healing Blue vormt het vlaggenschip van de trendcollectie Re-inventing History. Deze omvat 25 kleuren, verdeeld over drie verschillende thema’s: The Age of Origin met warme en aardse tinten, The Age of Technology met kleuren die positiviteit en plezier uitstralen en The Age of Healing met een aantal ongewone combinaties zoals brave green met hopeful lilac. Een vierde thema voorziet een mix van kleuren uit de volledige trendcollectie, ontwikkeld voor wie al eens graag buiten de lijntjes van de verschillende thema’s kleurt. 

Wie durft? Gewaagde kleurencombinaties uit de capsulecollectie Carte Blanche van Farrow & Ball en Christopher John Rogers. (Beeld: James Merrell)

Koesterde pasteltinten en warme dégradés

Ook AkzoNobel, het moederbedrijf van Sikkens, Trimetal en Levis, zet in op het interieur als veilige thuishaven. Dit vertaalt zich in Sweet Embrace, een zachte vergrijsde en positieve lichtroze tint die door het AkzoNobel Global Aesthetic Center naar voor geschoven wordt als kleur van het jaar. “Het is een tedere tint die kalmte uitstraalt, stabiliteit creëert en iedere ruimte een vriendelijke noot geeft”, klinkt het bij AkzoNobel. Het interieur als een warme omhelzing, waarbij het roze van Sweet Embrace desgewenst wordt aangevuld door andere kleuren uit de Levis Ambiance Trend Collection 2024, stuk voor stuk rustgevende pasteltinten: van dromerige lila’s tot moderne gelen. Kleuren die zich ook graag samenbrengen in een dégradé met vloeiend kleurverloop, een opvallende trend die zich nu al aankondigt voor 2024.

Carte Blanche van Farrow & Ball: een capsulecollectie met verf en behang in samenwerking met modeontwerper Christopher John Rogers. (Beeld: James Merrell)

Warm honingbeige

Limitless, dat is de kleur van het jaar die de kleurexperts van PPG, met onder meer de merken Sigma en Histor, naar voor schuiven. Het is een warme honingbeige tint die tot zijn recht komt als basiskleur, maar het net zo goed doet als ondersteuner van zowel warme als koele tonen. Donna Taylor, kleurexpert bij Sigma: “We bevinden ons in een tijd van explosieve creativiteit en verandering. Klanten benutten kleuren op manieren die voorheen onconventioneel waren, en daarom hebben ze behoefte aan een kleurenpalet dat hen de vrijheid biedt om zowel met nieuwe als bestaande inrichtingen te werken.” Deze kleur is ideaal als interieurkleur op alle vier de muren, als accentmuur, op sierlijsten en kasten. Voor een maximale impact suggereren de experts van PPG zelfs het gebruik op onconventionele plekken. Denk aan plafonds, abstracte of geometrische vormen en binnendeuren, om een unieke en trendy uitstraling te creëren. Ook PPG stelt voor Histor, aanvullend op de kleur van het jaar, drie bijhorende inspiratiepaletten voor: Internal worlds met rustgevende zachte tonen, Nature’s partner met levendige en natuurlijk tinten en The new eccentrics met verwijzing naar populaire kleuren uit de renaissance, barok, art deco en popart. 

De PPG trendkleur Limitless voor Sigma en Histor.

Capsulecollecties

Ook Pure & Original stelt een nieuwe capsulecollectie voor. Dit Nederlandse merk in het hogere segment is vooral bekend voor Classico, de verf op krijtbasis. En hoewel dit label vooral geassocieerd wordt met zachte grijstinten, beige en wit durft het nu ook kleur bekennen met Grounded Beautitude, een Capsule Collection ontwikkeld in samenwerking met KOI Colour Studio. Het palet met zeven kleuren wordt omschreven als aards, weelderig en luchtig, met onder meer de zachtroze tint Coy Blush en de karamelachtige nuance Toffee als basiskleuren. Nog meer nieuws valt er te rapen bij de diverse Britse labels. Little Green serveert dit najaar de capsulecollectie Sweet Treats, een collectie van warme, neutrale honing-, karamel- en chocoladetinten. Elke kleur is geïnspireerd op zoete lekkernijen. Naast de bestaande Little Green-favoriet Chocolate Colour omvat het palet nieuwe verfijnde goudtinten, zoals Madeleine en Bombolone, warme karamelkleuren Galette en Affogato, zachtroze tinten Split Pink en Mochi, de terracotta-achtige kleur Muscovado en de rijkelijke chocoladetint Ganache. Van een smakelijk kleurenpalet gesproken. 

Graham & Brown: behangdesign van het jaar New Eden in combinatie met de kleur het jaar Viridis, een gedempte groentint.

Verf en behang in harmonie

Graham & Brown presenteert op zijn beurt Viridis, een gedempte groene tint die harmonie en stabiliteit brengt. Deze kleur past uiteraard perfect bij New Eden, het Graham & Brown behangdesign van het jaar met botanische print. De intense groene tinten geven diepte aan het ontwerp, terwijl het gebruik van gouden, blauwe en beige een speels kleuraccent toevoegt. Last but absolutely not least is er de nieuwe capsulecollectie Carte Blanche van Farrow & Ball, premium verf en behang gerealiseerd in samenwerking met Christopher John Rogers. Dat deze gerenommeerde Amerikaanse modeontwerper geen kleur schuwt, blijkt uit de bij momenten gewaagde combinaties. De collectie omvat vier neutrale verftinten, acht statementkleuren en dus ook drie speelse behangprints voor een individuele en expressieve stijl. Wie durft?    

Het AkzoNobel Global Aesthetic Center stelt Sweet Embrace voor als kleur voor 2024.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details