NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Een immens naslagwerk vol Duits verlichtingslekkers
RZB: “Planado mag, moet zelfs, gezien worden.”

Een immens naslagwerk vol Duits verlichtingslekkers

Sinds 1 juni dit jaar is de nieuwe catalogus van de Duitse fabrikant RZB beschikbaar. Een enorm werk gezien het uitgebreid assortiment aan armaturen, zowel voor indoor als outdoor. De snelle evolutie van een pak toestellen en de vele nieuwkomers in de verschillende toepassingsgebieden staan nu verzameld in één groot naslagwerk.

RZB Lighting ontwikkelt en produceert al meer dan 80 jaar technische functionele verlichtingsarmaturen die hun weg vinden naar kantoren, utiliteit, openbare gebouwen en ook industrie. “Bij de ontwikkeling kijkt het R&D-departement uiteraard naar de kwaliteit van het toestel en van het licht”, aldus Philippe Englebert van RZB BeLux. “Maar ook het design verliezen we nooit uit het oog. Getuige daarvan zijn de verschillende iF Design Awards, Red Dot Design Awards en German Design Awards die in onze prijzenkast staan. We zijn er van overtuigd dat de vele nieuwkomers de oplossing kunnen zijn in uiteenlopende projecten.”

TX-Move aan het werk in een fietsenwinkel in Wuustwezel. (Beeld: Linus Lintner)

Betere lichteigenschappen

Het segment ‘Kantoor’ is één van de belangrijke toepassingsgebieden van RZB-armaturen. De gekende Toledo-familie krijgt daar een telg bij. Toledo Flat+ heet de nieuwkomer. “Een uitblinker qua polyvalentie”, aldus Englebert. “Toledo Flat+ is er als inbouw- en opbouwversie in verschillende afmetingen. De mogelijke afwerkingen zijn wit of zwart. Vier verschillende lumenoutputs zijn verkrijgbaar met daarbij eentje van meer dan 4.500 lumen. Eén ding hebben alle Toledo Flat+ met elkaar gemeen, namelijk de UGR-waarde <19. Een must om verblinding in kantoren tegen te gaan.” Bij de downlighters geen spectaculaire nieuwkomers, wel technische verbeteringen die zowel de lichtopbrengst als de kleurweergave op een hoger niveau brengen. “Zo hebben alle modellen van de krachtige Ledona- en Pasquala-downlights nu een CRI90. Ze behouden daarbij dezelfde lichtopbrengst als vroeger toen ze nog CRI80 waren.”

Inspelen op uitfasering lampen

Energieverslindende lampen worden al jarenlang uitgefaseerd en nu is het de beurt aan de populaire en veelgebruikte PL- en TL-lampen. RZB speelt hier meteen op in en lanceert de Planado, een armatuur dat bewust heel zichtbaar is en dat een rechtstreekse vervanger is van armaturen die werken met TL-lampen. Englebert: “De lichtopbrengst is met 120 lm/W identiek, verschillende lumenoutputs zijn mogelijk (tot 6000 lumen) in 3000 en 4000K, met een detector, met een Master-Slave aansluiting en ook verkrijgbaar in een Dali-uitvoering. De vele relighting- en renovatieprojecten in dit domein hebben nu met Planado een knap alternatief als keuzemogelijkheid.”

De polyvalentie van Toledo Flat+ biedt een brede inzetbaarheid. (Beeld: Henrik Schipper)

Alle projecten

Ook in het toepassingsgebied ‘Tertiair’ is RZB actief. Englebert: “Voor de tertiaire markt hebben we de focus gelegd op de upgrades naar CRI90 van de reeksen Heledon, Rondos, Golas en Magcardi. Alle kleurvariaties die nodig zijn om toepassingen in de voedingssector of in kledingwinkels mooi tot een goed einde te brengen, zijn aanwezig. Ook de verlichting van (wand)displays kan door ons worden gedaan. Daar is ons TX-Move-assortiment, een verstelbaar lineair armatuur van 60 centimeter op een driefasige rail de geschikte keuze. TX-Move werd vorig jaar gelanceerd en komt in een versie 1×4000 lumen of 2×4000 lumen met kleurtemperaturen 3000, 3500 en 4000K.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details