NLFR

Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur
Gevelbekleding van de toekomst 
Het materiaal is vorstbestendig, uitstekend bestand tegen vergeling door uv-stralen en niet-poreus.

Gevelbekleding van de toekomst 

Welkom bij Cosentino, een familiebedrijf dat de voorbije jaren is uitgegroeid tot marktleider in innovatieve en hoogwaardige oppervlakken voor de architectuur- en designsector. Via baanbrekende merken zoals Silestone®, Sensa® en Dekton® by Cosentino krijgen ontwerp- en bouwprofessionals mooie kansen om unieke woningen en openbare ruimtes te creëren. In dit artikel zoomen we in op de troeven van Dekton by Cosentino en de realisatie van een markant project in gevelbekleding.

In het Waalse Hermalle-sous-Argenteau werd Dekton® als gevelbekleding gebruikt van het nieuwe appartementencomplex MeuseView.

In de wereld van design en architectuur klinkt de naam van Cosentino als een klok. Al bijna 80 jaar is dit van oorsprong Spaanse familiebedrijf gespecialiseerd in de productie en distributie van innovatieve oppervlaktematerialen voor architectuur en design. Met een focus op hoogwaardige gerecycleerde hybride materialen biedt Cosentino een breed scala aan oplossingen voor keukens, badkamers, vloeren en gevels. Het bedrijf – met een eigen showroom in Antwerpen – staat bekend om zijn duurzame aanpak, waarbij technologische vooruitgang hand in hand gaat met milieubewuste productieprocessen. Cosentino’s merken, waaronder Dekton®, genieten wereldwijd een sterke reputatie vanwege hun esthetiek, duurzaamheid en functionele eigenschappen.

Kracht meets esthetiek

Het CO2-neutrale Dekton® is een van de sterproducten van Cosentino. Het is een ultracompacte steen die op ingenieuze wijze samengesteld is uit twintig natuurlijke mineralen. Deze steen is het resultaat van jarenlang onderzoek, ontwikkeling en innovatie. De exclusieve sintertechnologie (TSP) bootst in enkele uren na wat de natuur in enkele jaren produceert. Het resultaat? Een uitzonderlijk, koolstofneutraal en duurzaam materiaal, dat je kan toepassen in elk architecturaal project, zowel binnen als buiten.

Dekton® is bij uitstek geschikt voor toepassingen met dynamische vormen en schuine vlakken in lichte tinten en grote afmetingen.

De exclusieve pers van Dekton® genereert maar liefst 25.000 uniforme druk (2,5 maal het gewicht van de Eiffeltoren). 

Als gevolg van dit ultracompactieproces heeft Dekton® geen microdefecten die spanningen of zwakke punten veroorzaken en heeft het een porositeit van bijna nul.

Brede waaier van voordelen

Naast deze indrukkende specificaties biedt Dekton® nog tal van andere voordelen. Zo is dit materiaal beter bestand tegen slijtage dan graniet en porselein, waardoor het de ideale oplossing is voor gevels en vloeren in publieke ruimtes met veel activiteit. Qua kras- en stootbestendigheid scoort Dekton® uitstekend, met 7/10 op de hardheidsschaal van Mohs. Doordat het materiaal zo goed als niet poreus is, is het extreem bestand tegen water en vlekken en dus eenvoudig te reinigen.

Ook hoge temperaturen en brand vormen geen bedreiging voor dit materiaal. De lage thermische uitzettingscoëfficiënt maakt Dekton® ideaal voor projecten die worden blootgesteld aan plotselinge temperatuurschommelingen. Met een A1-certificaat kan je op beide oren slapen.

Dekton® in de praktijk: Meuseview in Visé

Ben je benieuwd hoe deze troeven er in de praktijk uitzien? Daarvoor trekken we richting het Waalse Hermalle-sous-Argenteau, waar architect Luc Spits bewust voor Dekton® koos als gevelbekleding van het nieuwe appartementencomplex MeuseView. Na de lancering in 2013 werd Dekton® voornamelijk als hittebestendig werkblad toegepast in keukens. Vandaag breekt het materiaal ook door als geventileerde gevelbekleding. “Het basisidee voor het project MeuseView was om een dynamiek te creëren met de nabijgelegen haven van Trilogiport”, zegt Luc. “De twee gebouwen bevinden zich namelijk vlak voor deze internationale binnenhaven. Dit resulteerde in een ontwerp met dynamische en schuine vormen.” Karl Syben, projectverantwoordelijke vanuit Syben Natuursteen, vult aan: “De uitdaging hier was om een passend product te vinden voor de gevelbekleding om onder meer die schuine vormen ook maakbaar te maken. Dekton® bleek hiervoor het perfecte materiaal.”

Maak kennis met de gevelbekleding van de toekomst.

Gevelbekleding van de toekomst

Zonder informatica en zonder BIM was dit project volgens de architect een onmogelijke opgave. “Al die moderne hulpmiddelen stellen ons in staat om niet alleen zo’n uniek ontwerp te maken, maar ook om op basis van het plan gezamenlijk tot de juiste oplossingen te komen en de juiste bestellingen te plaatsen”, vervolgt Luc. Renaud Dauby, Architect en Design Sales Manager bij Cosentino: “Dekton® is bij uitstek geschikt voor dit soort unieke toepassingen met dynamische vormen en schuine vlakken in lichte tinten en grote afmetingen. Het materiaal is vorstbestendig en blijft jarenlang mooi. Er is geen risico op vergeling door uv-stralen. Het is bovendien uitermate vormvast en niet-poreus. Er is dus heel weinig risico op schimmelvorming of aanhechting van vuil. En zelfs al zou dat gebeuren, dan zal de regen er heel veel van wegwassen. Kortom, Dekton® is de gevelbekleding van de toekomst.”

FICHE VAN PROJECT
  • Project: Meuseview
  • Locatie: Hermalle-sous-Argenteau
  • Architect: Luc Spits

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details